ROVARATLASZ
Kiadvány

ROVARATLASZ

Tények és számadatok barátainkról és ellenségeinkről a gazdálkodásban
For free

Jelenleg nem szentelünk elegendő figyelmet a rovarvédelemre, és a gazdálkodók sem kapnak semmiféle fizetséget érte. Pedig pont ennek kellene történnie. Az Európai Uniónak célzottan az éghajlat- és rovarbarát gazdálkodási gyakorlatokra kellene irányítania azt az évi közel 60 milliárd eurót, melyet mezőgazdasági célokra szán. Hosszú távon csak azon összegek elköltését látjuk indokolhatónak, amelyek olyan projekteket támogatnak, amelyek számunkra, a társadalom tagjai számára is fontosak.
Közös jövőnk szempontjából nem elég pusztán a bejárati ajtónk előtti termőföldekre figyelni. A takarmány nagy része, mely állattartásunkat ellátja, és ezzel az olcsó húsra vonatkozó igényeinket elégíti ki, Dél-Amerikából származik, biodiverzitás szempontjából a bolygó egyik leggazdagabb területéről, ahol hektármilliónyi őserdőt irtanak ki, hogy helyén szóját termesszenek vagy marhát tarthassanak.

Az Európai Unió jelenleg tárgyalásokat folytat a Dél-amerikai Közös Piac szereplőivel egy szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttéről. Az egyezmény megkötése oda fog vezetni, hogy még több olcsó mezőgazdasági termék áramlik majd Európába bármiféle kereskedelmi megkötés nélkül, károkat okozva az európai gazdálkodóknak és a rovarvilágnak is.

Ezért szükséges, hogy a politikai döntéshozók nemzetközi szinten is aktívak legyenek. 2022-ben Kínában tartják az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye részes feleinek 15. konferenciáját, amely alkalmas helyszín lenne arra, hogy egy megfelelő cselekvési terv létrejöjjön, ahol az Európai Unió fontos szerepet játszhatna abban, hogy a rovarvédelem a megbeszélések fókuszába kerüljön.
Az ebben az atlaszban közölt alapvető tényekkel és adatokkal szeretnénk hozzájárulni a mezőgazdaság és a rovarok témájában kialakuló életteli párbeszédhez. Mindemellett szeretnénk megjeleníteni, hogy milyen változatos, színes és védelemre érdemes a rovarok világa. Szándékunk, hogy megmutassuk, mekkora szükség van a mezőgazdaság és a rovarok túlélése érdekében ambiciózus szakpolitikai lépésekre, nemcsak az Európai Unió területén, hanem világszerte is.
A kihívás jelentős, a megoldásokat közösen kell keresnünk.

Product details
Date of Publication
2022
Publisher
Heinrich-Böll-Stiftung Prague, Magyar Természetvédők Szövetsége
Number of Pages
64
Licence
ISBN / DOI
ISBN 978-80-88289-39-5