Husatlasz
Kiadvány

HÚSATLASZ

A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében 2022
For free

Nyolc évvel ezelőtt adtuk ki az első Húsatlaszt. Azóta sokminden változott Európában és világszerte.

Az ipari hús kritikus kérdéssé vált a társadalomban, a médiában és a tudományban. A fogyasztók egyre inkább a vegetáriánus termékek, vagy a fenntartható módon előállított húsok felé fordulnak.

A húsfogyasztási trendek hasonlóképpen alakulnak Magyarországon, mint az EU többi tagállamában. A jövő generációk egészsége és a bizonyított környezet-, éghajlat- és állatvédelmi problémák is abba az irányba mutatnak, hogy csökkentenünk kell húsfogyasztásunkat.

Szemléletformálás és az elfogyasztott ételek mennyisége szempontjából is kiemelt figyelmet kell fordítanunk az oktatási intézmények étkezdéinek kínálatára. Ehhez nyújt segítséget a heti legalább egy húsmentes nap bevezetése a menzákon.

Egyértelmű, hogy sokan (különösen a fiatalok) már nem akarják elfogadni a húsipar által okozott profitorientált károkat, és egyre inkább érdeklődnek és elkötelezettek az éghajlat, a fenntarthatóság, az állatjólét és az élelmiszer-önrendelkezés ügyei iránt. Ezt biztató lépésnek tartjuk a jövőnk szempontjából, és ezt az atlaszt arra szeretnénk felhasználni, hogy információval erősítsük elkötelezettségüket.

Ez az atlasz mindazokat hivatott támogatni, akik a klímaigazságosságra és az élelmiszer-önrendelkezésre törekszenek, és akik meg akarják védeni a természetet.

A kiadvány új adatokat és tényeket tár fel, és kapcsolatot teremt a különböző kulcsfontosságú kérdések között, így döntő módon járul hozzá ahhoz a munkához, amelyet sokan végeznek az ipari hústermelésből eredő problémák megvilágítása érdekében.

 

Product details
Date of Publication
2022
Publisher
Heinrich-Böll-Stiftung Prague, Magyar Természetvédők Szövetsége
Number of Pages
80
Licence
Language of publication
Hungarian
ISBN / DOI
ISBN 978-80-88289-41-8